Det er delte meninger om hundene trenger dekken i kulda, men ser du at hunden fryser er det nok godt å kle på dem litt.

Utdrag fra forskning.no:

Avl har gjort hundeklær nødvendig

Det virker underlig at små hunder skal gå rundt i spraglete ulltrøyer når forfedrene deres har levd fritt i naturen og hatt pelsen som eneste vern mot kulde og snø.

Lund forklarer at de små hundene først er kommet til mye senere, etter at mennesker begynte å avle hunder for å få dem til å se ut på en bestemt måte eller gi dem særlige karaktertrekk.

– Ulven kan uten problemer greie ned til 10-20 graders frost, og trekkhunder er svært kuldetolerante. Men andre raser har vi endret slik at de er svært små og har tynn pels, eller faktisk er helt hårløse. De har en høyere kroppstemperatur enn vanlige hunder, simpelthen for å kunne motstå varmetapet som kommer fordi de ikke har pels.

– Hva skjer det egentlig med en hund som fryser? Blir den forkjølet?

– Hunder fungerer på samme måte som oss andre. Hvis de blir utsatt for nedkjøling, så blir de mottakelige for forskjellige problemer og sykdommer.

– Og så er det et velferdsmessig aspekt: Det er aldri trivelig å fryse, konstaterer Lund, som har vært forsker på Landbrukshøjskolen og i perioder vært tilknyttet etterfølgeren, som heter Det Biovidenskabelige Fakultet under Københavns Universitet.

– Hvor kaldt skal det være før hunder trenger klær?

– Det er individuelt. Man må se på hvordan hunden har det. Man kan mange ganger se at de fryser på bevegelsesmønsteret. En varm hund beveger seg fritt og er glad, mens kalde hunder skutter seg litt og kan skjelve.

– Og når det er veldig kaldt, skal man ikke å lufte hunden for lenge av gangen, er rådet fra forskeren.

Finn dekken her!